A birkózásról feketén-fehéren


Sok gyermeknél tapasztaljuk, hogy az iskolai előmenetel során nem tudnak sikerélményekhez jutni, tanulási nehézségek, koncentráció hiány, vagy alul motiváltság miatt. A sport eszközével kitörési pontot, sőt, akár kiemelkedési lehetőséget nyújthatunk számukra. Nem elhanyagolandó az sem, hogy egy-egy tehetséges sportoló által elért eredmény motiváló lehet, és példaképként jelenhet meg a gyermekek számára.

A birkózás olyan sport, amelynek játékos, szórakoztató formáját a legkisebbek is nyugodtan végezhetik. Levezethetik hihetetlen mozgási energiájukat, közben egyre önállóbbá, magabiztosabbá, fegyelmezettebbé, céltudatosabbá, kitartóbbá válnak.

Kapcsolatteremtési és koncentrációs képességük javul, egészségesek és edzettek lesznek. A baráti közösséghez való tartozás nagyszerű élménye a mindenkori emberi környezethez való alkalmazkodás képességét javítja, ez otthon nem csak a testvérekkel való jobb viszonyban, de a szülők iránti fokozott tiszteletben is megnyilvánul.

A birkózás nem nevel agresszivitásra, hanem éppen a belső szorongásból vagy gátlásosságból eredő feszültségeket oldja, a gyermek akaratlanul is megismeri saját tűrőképességének határait, viselkedését önként ehhez igazítja, kiegyensúlyozott  és okosan nyílt lesz, azaz meri vállalni véleményét tetteit, de megtanulja akaratát összevetni másokéval és önmagát ebben a viszonyban a konfliktusok vállalásával és oldásával céltudatosan elhelyezni.

A birkózás nem durva sport annak ellenére, hogy küzdő sport! Tilos benne bármilyen fájdalmat kiváltó tevékenységet végezni (rúgás, csípés, harapás, fejelés, ütés, fojtás, törés… stb). Szigorú és kötött szabályrendszere megköveteli a korrekt, sportszerű viselkedést és az önuralom magas szintű elsajátítását és alkalmazását.

A birkózósport nem felesleges időtöltés, hanem olyan elfoglaltság, mely a nemes szórakozás mellett éppen önmagunk és jövőbeni egészséges életmódunk, kapcsolataink érdekében segít a káros szokások (tétlenség, túlzott kényelemszeretet, lustaság, igénytelenség, rendetlenség), a káros szenvedélyek (mértéktelen, tartalmatlan szórakozás, falánkság, stb.) leküzdésében. Ez nemcsak külsőleg teszi esztétikussá, erőt sugárzóvá (izmossá, erőssé, hajlékonnyá) a gyermeket, hanem lelkileg is megerősíti.

A bátortalanból magabiztosan bátor gyerek lesz, gondolkodása racionálisabbá válik, könnyebben és gyorsabban tanul, testileg kiadja energiáit, de szellemileg felfrissül.

Nem cél, hogy a gyermekekből élsportolót gyártsunk, de a tehetség és kedv kibontakozási lehetőségét hosszú évekre kívánjuk biztosítani.

A birkózás személyiségformáló és képességfejlesztő hatásairól a fentiekben beszámoltunk. Most nézzük meg azt, hogy dr. Barna Tibor, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője, a hazai sportok és sportolás egyik legnagyobb szakértőjeként miként vélekedik minderről! Íme a videó!

Bízom benne, hogy Ön és gyermeke is elégedett lesz szakosztályunk működésével! Partneri viszonyra törekszünk a szülőkkel is, ezért már most kérjük, hogy jelezze észrevételeit számunkra, tegyen javaslatokat és bátran forduljon hozzánk ha gyermekével problémája adódik, legyen az iskolai, vagy akár magánéleti!

 
SEO by Artio

Ide járunk gyógyulni...


Svédmasszázs és kinezio tape:

Kiropraktika:


Ortopédia és traumatológia:

Szponzoraink

 
TámogatóinkMagyar Olimpiai Bizottság


 
Veszprém Város Önkormányzata


NUPI-USI
Média támogatóinkInfoVeszprém.hu

 


Rádió Méz