Pár gondolat a sportról, a sportolói pályafutásról


Az utanpotlassport.hu portálon sikeres sportolók mesélik el, hogyan kezdtek el sportolni, miként lettek bajnokok, és mindezért milyen áldozatokat hoztak. Most ebből idézünk egy-két elgondolkodtató mondatot:

"... A kezdőknek azt javaslom, alaposan ismerkedjenek meg a sportág kultúrájával, szabályaival, legyenek fogékonyak az újítások iránt, tanuljanak folyamatosan. Mindent egybevetve: legyenek megszállottjai a sportnak. Legyenek kitartóak, kezeljék türelmesen az esetleges kudarcokat és alázatosan a sikereket!

Én magam szinte mindent a sportnak köszönhetek: az egészséget, a szerelmet, a győzelmeket. A sok-sok segítségért és biztatásért hálával tartozom a szüleimnek, ..., sportbeli karrierért pedig mindenekelőtt a két edzőmnek..."

Janics Natasa - kajakos

*

"... Hetente tíz edzésen vettem részt, és ez így van a mai napig. A tréningek reggel hattól fél tíz-tízig, délután pedig négytől hétig tartanak. Évente több edzőtáborban voltam, meg persze versenyek sokaságán indultam, így sokat hiányoztam az iskolából...

... a sportolónak mindig legyenek maga elé kitűzött céljai, álmai amelyekben hinni tud. És merje is megvalósítani azokat.

Azt, hogy eljutottam a világ élmezőnyébe, természetesen mindenekelőtt a szüleimnek köszönhetem, hiszen ők vittek le annak idején ... kitartottak mellettem, és mindenben segítettek a hosszú évek során. Szakmailag az edzőimnek tartozom hálával, ... a sportnak pedig…. Köszönet a sikerekért, azért a leírhatatlan érzésért, ami akkor járja át embert, amikor a dobogó legfelső fokán áll.

Gyurta Dániel - úszó

*
 

"... Edzettünk a tornaórák alatt, edzettünk délután, szinte az egész napunkat a sport töltötte ki. Emlékszem, a többiek, akik nem vették annyira komolyan ezt az egészet, csak nevettek rajtunk, amikor negyven fokos hőségben is a betonon izzadtunk. De ma is azt mondom, megérte a munka, ráadásul élveztem is a játékot mindig, és elmondhatatlan öröm volt, amikor tizennégy évesen leigazolt a Győri ETO.

Nem mondom, ezzel együtt akadtak időszakok, amikor a legszívesebben abbahagytam volna az egészet. Akkor például, amikor harminc kilós, nyeszlett lányként tíz-tizenöt kilós vasrudakkal kellett erősítenünk… De a nehéz pillanatokon rendre átsegítettek a szüleim, akiknek soha nem tudom meghálálni azt a sok segítséget, amit kaptam tőlük. Máig élnek bennem apu szavai, aki folyamatosan sulykolta belém: „Munka nélkül semmit nem ér a tehetség.” Az igazság persze az, hogy engem nem is kellett ez ügyben különösképpen győzködni, mert világéletemben szorgalmas voltam, és már hamar rájöttem, hogy a befektetett energia megtérül. Valamennyi edzőmtől nagyon sokat tanultam, s ezúton is szeretnék mindent megköszönni nekik...

... a gyerekeknek azt tanácsolom, ... legyen meg bennük az alázat, legyenek szorgalmasak, kitartóak, elszántak. És mindig a győzelem iránti vágy mozgassa őket."

Görbicz Anita - kézilabdázó

*

"... Az edzéseket imádtam, és még akkor is elmentem tréningezni, amikor nem lett volna muszáj. ... Ezzel együtt az első versenyem után abba akartam hagyni az egészet, mert képtelen voltam földolgozni, hogy megvertek. Nálam ez nem fért bele a képbe, és csak a nővérem rábeszélésének köszönhettem, hogy folytattam a bokszolást. Ő azt mondta, olyan nincs, hogy feladjuk a céljainkat, meg hogy a vereségek után egyetlen feladat maradt: megmutatni, hogy képesek vagyunk felállni a padlóról. Ma már tudom, mélyen igaza volt.

... Tisztelet, fegyelem, alázat: azt hiszem, ez a három legfontosabb jellemvonás, amit a sport adott a számomra.

... biztosak lehetnek benne, ha megvan bennük a kellő elhivatottság és szorgalom, ha felül tudnak kerekedni saját magukon, akkor előbb-utóbb az ellenfeleiket is legyőzik majd."

Erdei Zsolt - ökölvívó

*


"... Hogy valakiből sikeres sportoló válhasson, ahhoz először is nagyon erős családi háttér szükséges, olyan szülői támogatás, amely minden helyzetben motivációt is jelent. Nagyon fontos, hogy már gyerekkorban elhivatottnak kell lenni, szinte fanatikusnak, mert máshogy biztosan nem megy. Mindig a legjobbra kell törekedni. Arra hogy minden egyes edzés végén elmondhasd: ma is kicsit jobb játékos lettem. ... Meg kell tanulni támogatni a többieket, együtt örülni a többiekkel a győzelmeknél, és együtt elviselni a vereségeket.

Semmi kétség, sportolói pályámon a legtöbbet a családomnak és az első két edzőmnek... köszönhetem. És magának a sportnak is hálával tartozom, hiszen rengeteg örömmel és baráttal ajándékozott meg. Eljuthattam külföldre játszani, gyönyörű helyeket láttam, sok érdekes embert, szokást, kultúrát ismerhettem meg. Az pedig, hogy a címeres mezt is viselhettem, soha nem múló, felejthetetlen élmény marad.

Azt hiszem, a sportban a legfontosabb, hogy megtanítja az embert arra, mi az a kitartás. Amikor nehéz helyzetekbe kerültem, az itt belém ívódott gondolkodásmód mindig átsegített a holtpontokon."


Szuper Levente - jégkorongos


*


"... Az első igazi sportélményem az volt, amikor a csapattal a serdülő bajnokságban lejátszottuk az első hivatalos meccset. ... Talán ekkor fogalmazódtak meg bennem az első álmok is, köztük az, hogy egyszer majd olimpiai bajnok szeretnénk lenni, mint a nagy elődök.

...Később megtanulja, hogy az eredmények elérése sok lemondással jár, a célok elérése érdekében szenvedni is kell néha. Megtanul önzetlennek lenni, megérti, hogy az egyéni érdekeket háttérbe szorítva az az elsődleges dolga, hogy segítse a csapatát.

A mostani srácoknak azt tanácsolom, sose elégedjenek meg annyival, amit éppen tudnak. Még ha a legtehetségesebbek is, vezesse őket az, hogy folyamatosan ott a lehetőség a továbbfejlődésre. Akkor válhat igazán jó pólós valakiből, ha lesz benne annyi alázat, hogy tudatosítja magában: mindig mindent lehet jobban és még jobban csinálni.

Apukám már egészen fiatal korom óta azt hajtogatta nekem: „Ha nem elégszel meg azzal, hogy tehetséges vagy, akár a világ legjobbja is válhat belőled!” Ez a mondat örökre megmaradt bennem, és végigkísérte a pályafutásomat.

Kásás Tamás - vízilabdázóFantasztikus emberek, világklasszis sportolók felemelő gondolatai voltak ezek a kezdetekről! Sportolóként, szülőként, tanárként vagy edzőként is megtalálhatjuk bennük a nekünk szóló üzeneteket, amelyek a sikereses sportolói karrier építőkövei! Köszönet érte a www.utanpotlassport.hu-nak!


 
 
SEO by Artio

Ide járunk gyógyulni...


Svédmasszázs és kinezio tape:

Kiropraktika:


Ortopédia és traumatológia:

Szponzoraink

 
TámogatóinkMagyar Olimpiai Bizottság


 
Veszprém Város Önkormányzata


NUPI-USI
Média támogatóinkInfoVeszprém.hu

 


Rádió Méz