Versenyzőknek
Egy 17 éves tinédzser vallomása Nyomtatás E-mail

„Életem legjobb döntése volt, hogy töröltem magam a közösségi oldalakról”

Egy 17 éves tinédzser gondolt egyet, és az összes közösségimédia-oldalról törölte magát. Amellett, hogy kiszámolta, korábban mennyi időt pazarolt az efféle oldalakra, azt is leírta, hogy milyen pozitív változásokat hozott az életében ez a döntés.


A 17 éves Corey Alexander 13 éves korában kapta első okostelefonját, azóta pedig saját számításai szerint napi három órát lógott a különböző közösségi oldalakon. A fiatalember azonban egy idő után megcsömörlött a szelfiktől, a lájkoktól és a kommentháborúktól, így hirtelen elhatározásból, egyik napról a másikra törölte magát. Tapasztalatait blogján tette közzé. Az alábbiakban fordításban közöljük a legérdekesebb részeket.

Bővebben...
 
Folyadékpótlás Nyomtatás E-mail

Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van, mely elsősorban a magas fehérjetartalomnak és ezen belül is az aminosav-összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony.

 

Tej és kakaó

Táplálkozás-élettani szempontból a tejnek kiemelt jelentősége van, mely elsősorban a magas fehérjetartalomnak és ezen belül is az aminosav-összetételnek köszönhető. Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a tejben lévő fehérje felszívódása rendkívül hatékony. Ebben szerepet játszik a tejcukortartalom (laktóz), a nátrium, kálium, magnézium, kalcium jelenléte is. Kiemelt a kalciumtartalma, melynek felszívódását a tej egyéb komponense biztosítja. A zsírban oldódó vitaminok - A, D, E - jelenléte mennyiségileg nem számottevő, a vízoldékony vitaminok közül a B12- és B2-vitamin érdemel említést. „A csökkentett zsírtartalmú tej az egyik legkedvezőbb összetételű tápláléka az embernek." - vallja Curtis Mettlin, a New York-i Roswell Park Cancer Institute epidemiológusa. Mindennek köszönhetően a tejfogyasztás hatására csökken a vérnyomás és a vérkoleszterinszint. Emellett a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is kitüntetett szerepet kap.

Bővebben...
 

Táplálkozási tanácsok birkózóknak

Dr. Molnár Szabolcs és Farkas Gábor ezúttal a budapesti Semmelweis Egyetem birkózó hallgatójával, Kőrösi Évával közreműködve készített cikket "Felkészülés a birkózó vébére dietetikus szemszögéből" címmel, amelyet a téma fontosságára való tekintettel, most mi is leközlünk.

„A legjobb étrend sem tesz egy átlagos képességű sportolót világklasszissá, de helytelen táplálkozás a világklasszis teljesítményét is átlagossá ronthatja!”

(Dr. Jakó Péter).

 

A sport mindig is az életem értelmét jelentette. Rengeteg mindent kipróbáltam (atlétika, úszás, szertorna, stb.), de a birkózás volt az, ami a legjobban megfogott. Ez a sportág megkövetel mindent: erőt, aerob és anaerob állóképességet technikai és taktikai felkészültséget, valamint a megfelelő táplálkozást és odafigyelést mind a felkészülés, mind a fogyasztás és legvégül pedig a verseny során.

Bővebben...
 
Nyomtatás E-mail

Mit ne egyél edzés után?

Hogy mit eszünk sportolás után, legalább olyan fontos az edzés sikerességét illetően, mint maga a mozgás. Cikkünkből kiderül, mit érdemes kerülnünk.


A testmozgás utáni legjobb ételekben víz, szénhidrát és fehérje található a szervezetnek megfelelő mennyiségben. Edzés közben elhasználjuk a szervezet szénhidráttartalékait, ezért utána szükség van rá, hogy minél hamarabb elkezdjük a szénhidrátraktárak újratöltését, valamint az izmok regenerálását teljes értékű fehérjék fogyasztásával. Eláruljuk, mit kerülj mindenképpen!

Bővebben...
 


SEO by Artio

Ide járunk gyógyulni...


Svédmasszázs és kinezio tape:

Kiropraktika:


Ortopédia és traumatológia:

Szponzoraink

 
TámogatóinkMagyar Olimpiai Bizottság


 
Veszprém Város Önkormányzata


NUPI-USI
Média támogatóinkInfoVeszprém.hu

 


Rádió Méz