Birkózók teljesítményét is javítja a gyógytorna Nyomtatás E-mail

A válogatott birkózók teljesítményét javítja a gyógytornász-fizioterapeuta bevonása az edzésbe.

Bacskai Katalin és Vadas Judit gyógytornász-fizioterapeuták, valamint dr. Molnár Szabolcs ortopéd orvos a Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2014. évi konferenciáján arról számolt be, hogy a válogatott birkózók edzőprogramjába bevonták a gyógytornász-fizioterapeutát és ennek milyen hatása volt a birkózókra.


Hogyan kerül gyógytornász-fizioterapueta a birkózók edzésére?

 

A gyógytornász-fizioterapeuta az egyik válogatott férfi birkózó sérülését kezelte, és a kezelés eredményét látva a sportoló megkérte őt, jöjjön el az edzésére is. Így történt, és a birkózók olyan jónak érezték a gyógytornász-fizioterapeuta részvételét az edzésükben, hogy ezt rendszeresítették, sőt második gyógytornász-fizioterapeutát is felkértek.
 

Miért hasznos a gyógytornászok bevonása az edzésbe?

A gyógytornászok az edzésbe olyan mozgásokat, gyakorlatokat építettek be, melyek javították az ízületek helyzetértékelését és az egyensúly különböző testhelyzetekben történő megtartását, s emellett fejlesztették a törzset megtartó izmok és számos más izomcsoport összehangolt munkáját.

A gyakorlatok végzése közben a tudatosság növelése is fontos, ezért a gyógytornász-fizioterapeuták külön figyeltek arra is, hogy a sportolók testtudatát, izomtudatát és izomegyensúlyát is kialakítsák. (Figyeljük meg, hogy ha azt mondják nekünk: állítsd a medencédet középhelyzetbe – akkor legtöbbünknek bizony fogalmunk sincs, miről van szó. Vagy ha azt mondják, zárjuk össze a lapockát – ezt sem értjük, nemhogy megcsinálni tudnánk. – Ezek egyszerű példák az izomtudat, testtudat meglétére vagy hiányára. Miközben mindezt egy óvodásnak is könnyen meg lehet tanítani, ha törődünk vele és odafigyelünk rá.)
 

Milyen eredménnyel járt a közös felkészülés?

Az edzés ilyen gazdagítása azzal az eredménnyel járt, hogy a résztvevő válogatott birkózók sérülései csökkentek, eredményeik pedig igen szépen javultak. Persze, hiszen a megfelelő izmok tudatos működtetésével jobban meg tudták tartani magukat a különböző birkózási testhelyzetekben. A 2014. decemberi beszámoló szerint a 2013. VB, 2014. EB és VB összesen 8 kötött és 3 szabadfogású érmes helyezést, köztük 3 aranyérmet hozott!

Az eredmények alapján széles körű együttműködés kialakítása lenne ésszerű a birkózók edzői, szövetségi kapitányai és a gyógytornász-fizioterapeuták között.

Vajon más sportágak esetén is működőképes lehet egy ilyen együttműködés?

Hasonló eredmények születnek más sportágak esetén is, ha gyógytornászok vizsgálják meg a sportolók edzéseit. Általában az derül ki, hogy a gyógytornász-fizioterapeuta bevonása a sportolók edzésébe a sportsérüléseket csökkentené, az eredményeket javítaná. Az úszásban például újabban napirenden is van az együttműködés kialakítása.

A Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos mindezt szintén tudja, mégpedig saját edzői tapasztalatából. Ő is bevonta a gyógytornászokat a kézilabda-edzésekbe. Ezért az edzők (és testnevelők) képzésének jelenlegi megújítási tervei közt fontosnak tartja a propiocepciós tréning és a testtartásért felelős izmok egyensúlyát kialakító mozgásanyag beépítését a képzésbe.

Dr. Somhegyi Annamária

 

A szerzőről

Dr. Somhegyi Annamária az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont szakkórházának munkatársa, reumatológus szakorvos, a Magyar Gerincgyógyászati Társaság elnöke.


A teljes cikk itt érhető el!
 

 

 
SEO by Artio

Ide járunk gyógyulni...


Svédmasszázs és kinezio tape:





Kiropraktika:


Ortopédia és traumatológia:





Csatornáink





Szponzoraink

 
























Támogatóink



Magyar Olimpiai Bizottság


 
Veszprém Város Önkormányzata


NUPI-USI




Média támogatóink



InfoVeszprém.hu





 


Rádió Méz