A szülőknek meghatározó szerepük van a sportoló gyerekek életében… Nyomtatás E-mail

Jelen társadalmunk sportoló gyermekének egyre nagyobb szüksége van arra, hogy a szülei tudatában legyenek azoknak a kihívásoknak és nyomást jelentő tényezőknek, melyekkel a sporttal kapcsolatban szembesülnek – különösen a győzelemre irányuló elvárások tekintetében.

Fontos, hogy a szülők ne csak egy hétvégi meccs alapján döntsék el, hogy gyermekük mennyit fejlődött, hanem inkább hosszú távon gondolkozva, az év eleji teljesítményt hasonlítsák össze a szezonvégi eredménnyel. Nemcsak azért, mert a fejlődés minden képesség esetén egy fokozatos és időigényes folyamat, hanem azért is, mert sosem egyenes ívű. Mindig vannak és jönnek sikeres és kevésbé sikeres

időszakok. Legyünk tisztában a lehetőségekkel, elvárásokkal és az esetleges következményekkel. Természetesen ez sokszor nem a gyermek feladata, hiszen ő ezt még nem látja ilyen tisztán és egyértelműen, hanem a szülő és edző felelőssége.

Tényleg nem egyszerű a szülők feladata. Sokszor szembesülnek gyermekük kudarcával és már csak a fájdalmat tudják csillapítani, de nem képesek azt eltüntetni vagy megelőzni a problémát, bármennyire is

 

szeretnék. Segítenének tanácsaikkal, de néha azt érezhetik, hogy a legjobb szándékuk is balul sül el, nemhogy javítanának a fiatal versenyző helyzetén, még rosszabbat is tesznek. A szülői visszajelzés mindig fontos a gyermek számára, éppen ezért az építő jellegű kritika az edző munkáját, így a gyermek gyorsabb fejlődését is segítheti. Figyeljünk a megfelelő időzítésre, akkor adjunk visszajelzést, ha a fiatal nyitott rá, a verseny élménye már lecsillapodott, reálisabban tudja szemlélni önmaga teljesítményét.

 

Hogyan biztassuk a fiatal sportolót:

  • Igyekezzünk dicsérni az erőfeszítést, az apró előrelépéseket, az önmagához mért fejlődést! Fontos, hogy ez a dicséret minél hitelesebb legyen, ennek érdekében csak azt dicsérjük, amit valóban meggyőződéssel elismerünk.
  • Legyen a dicséret minél pontosabb, konkrétabb! Annál, hogy „igazán jó voltál ma”, sokkal erősebb hatást vált ki, ha egy-egy szép mozdulatot, nagyszerű pillanatot emelünk ki.
  •  A dicséret vonatkozzon a gyermek saját teljesítményére, ne hasonlítsuk össze másokkal!
  •  A gyermeket egy hiba után megnyugtathatja, ha szüleire pillanthat és azt látja, hogy ők higgadtak, biztatást sugároznak felé.
  •  A szülők mintaként szolgálhatnak a konfliktusok kezelése terén is: ha a fiatal sportoló azt tapasztalja, ahogyan szülője türelemmel kezel például egy bírói döntést, akkor ezt a mintát megtanulja és saját maga is alkalmazni fogja.

Gyermek- és fiatalkorban a sportolók többszörösen is függnek a szüleiktől és nagyon fontos számukra a véleményük, visszajelzésük. A szülők motiváltsága és szerepe gyermekük sportéletében meghatározhatja a fiatalok kitartását, elkötelezettségét és sokszor befolyásolhatja az edzővel való kapcsolatukat is. Egy eredményes versenyző mögött gyakran egy jól működő szülő–edző páros áll.

Szerző: Gyömbér Noémi sportpszichológus

 
SEO by Artio

Ide járunk gyógyulni...


Svédmasszázs és kinezio tape:





Kiropraktika:


Ortopédia és traumatológia:





Csatornáink





Szponzoraink

 
























Támogatóink



Magyar Olimpiai Bizottság


 
Veszprém Város Önkormányzata


NUPI-USI




Média támogatóink



InfoVeszprém.hu





 


Rádió Méz